Partimage

Lássuk néhány szóban, hogyan készíthetsz rövid idő alatt mentést a teljes rendszerről úgy, hogy a visszaállítás körülbelül ugyanannyi időt vesz igénybe, mint egy telepítés, de sokkal több alkalmazásod lesz, mint egy alaptelepítés esetén. (Alaptelepítés: jelen esetben ubuntu telepítésre gondolok, ami a telepítő cd-ről történik, maximum a nyelvi támogatást töltjük le az internetről.) Legalább három dolog kell ahhoz, hogy a mentett rendszered kiszolgálja az
általános igényeket:
- Legyen telepítve egy alaprendszer
- A környezetnek megfelelően legyen beállítva
- Legyenek telepítve a szükséges csomagok (iroda, internet, multimédia, stb.)

Nyilván mindig jönnek ki javítások, frissítések, így a mentésből visszaállított rendszert is frissítened kell majd. Viszont még így is kevesebb munkával jár ezután a "telepítés". Nem beszélve arról, ha például tíz gépre szeretnéd ugyanazt a rendszert telepíteni. Ebben az esetben elég egy kiszolgálón elhelyezni a lenyomatokat, elindítani a partimage démonját, és a kliensekről kapcsolódni hozzá.
A munkához szükséged lesz egy példányra a System rescue cd-ből, és némi szabad helyre a merevlemezeden. Igazság szerint bármilyen live terjesztés megteszi, amin fent van a partimage. Azért választottam a SysRescueCd-t, mert igazán kis méretű, akár egy mini lemezen is elfér, és nagyon sok hasznos segédeszközt tartalmaz. Ezek listáját megtalálod a projekt honlapján.
Az iso-t letöltheted a SystemRescueCd.org-ról. Hasznos lehet még a Manual és a FAQ.
Nem árt, ha készítesz egy mentést az MBR-ről:
# mkdir /tmp/mymbr
# sfdisk -d /dev/hda >/tmp/mymbr/sfdisk-hda.dump
# dd if=/dev/hda bs=512 count=1 of=/tmp/mymbr/hda.mbr

Miután letöltötted és kiírtad az iso fájlt, indítsd újra a gépet a cdrom-ról. A boot folyamat közben kiválaszthatod a billentyűzeted kiosztását. Miután megkaptad a promptot, add ki a következő parancsot: partimage. Látnod kell a partícióidat.

A fel-le nyilak segítségével állj rá a mentendő meghajtóra, majd az "Image file to create/use" résznél add meg a mentés célját. Például: /mnt/backup/my_gentoo_boot_partition (elvileg megadhatsz kiterjesztést is, én nem
szoktam). Ha még nem készítetted el a mentésre használt könyvtárat a /mnt alá, épp itt az ideje. A df -H -T paranccsal ellenőrizni tudod, hogy van-e elég szabad hely a lemezeden:


greg@laptop:~$ df -H -T
Filesystem Type Méret Fogl. Szab. % Csatl. pont
/dev/hda3 ext3 18G 5,5G 11G 34% /
tmpfs tmpfs 265M 0 265M 0% /dev/shm
tmpfs tmpfs 265M 13M 252M 5% /lib/modules/2.6.12-9-386/volatile
/dev/hda7 ext3 62M 12M 47M 21% /boot
/dev/hda6 vfat 1,1G 72M 966M 7% /media/mail
/dev/hda1 vfat 27G 20G 6,5G 76% /media/vol1
/dev/hda5 vfat 15G 3,5G 12G 24% /media/vol2
greg@laptop:~$

Folytasd a következő lépéssel:


Az "Action to be done" ablakban válaszd ki a "Save partition into a new image file" pontot. Mivel feltételezhetően helyi gépen csinálod az egészet, a "Connect to server" rész most figyelmen kívül hagyható. Nyomj F5-öt a folytatáshoz.
Három tömörítési szint közül választhatsz:
- None (very fast + very big file)
- Gzip (.gz: medium speed + small image file)
- Bzip2 (.bz2: very slow + very small image file)

Az "Options" és az "Image split mode" menüben tovább finomíthatod a beállításokat. Jó ha tudod, hogy mit vársz a programtól a mentés után: "If finished succesfully": én a "Wait" -et szoktam bejelölni. F5-tel lépj tovább, és várd meg a folyamat végét. Ugyanígy kell eljárnod a többi partícióval is. Ha kész vagy, írd ki a képeket és az elmentett MBR-t dvd lemezre, és tedd biztonságos helyre.

Linkek:
Partimage: http://www.partimage.org/
SysRescueCd: http://www.sysresccd.org/
Bővebben az MBR-ről: http://wiki.hup.hu/index.php/MBR

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések