Eric Clapton - Me and Mr. Johnson
























Robert Leroy Johnson

(1911 május 8. – 1938 augusztus 16.)


Nem mai album: 2004-ben vettek fol.

A fiatalon elhunyt Mississippi delta blues gitaros, Robert Johnson elott tiszteleg ezzel a lemezzel.

Robert Johnson elott, aki Clapton szerint nem csak blues zenesz volt. Olyan valaki, aki -talan eszrevetlenul- de mindig ott lebegett felette, es figyelte a jatekat. Eric Clapton szerint nem csak figyelte, de igazitotta, finomitotta is.

Ezt mondja Johnsonrol:
„Figyelemre méltó dolog, hogy egész életemben egyetlen ember munkája vezetett és hatott rám. (…) Sosem tudtam igazán elszakadni tőle, végül annyira rabul ejtett, hogy semmi mást nem tudok így értékelni.(…) Ez a legtisztább zene, amit valaha hallottam.”
(zene.net, 2004 aprilis)

Amikor meghallgattam a lemezt, a fonti utolso mondatot hallottam minden egyes darabban.
Clapton jo tanitvany. Olyan tanitvany, aki tovabb viszi a bluest, tovabb viszi, es olyan dolgokat tesz hozza, amitol meg jo sokaig szeretni fogjuk ezt a stilust.


Egy Robert Johnson darab Eric Clapton es Doyle Bramhall II eloadasaban:
Me And the Devil blues*



* "Egy másik legenda szerint Johnson eladta a lelkét az ördögnek a 61-es és a 49-es út kereszteződésében, a Mississippi állambeli Clarksdale-ben; sokan ezzel magyarázták, hogy nagyon rövid idő alatt vált nagyon rossz gitárosból nagyon jó gitárossá. A kereszteződés, amelyre Johnson hivatkozik, eléggé közel van ehhez. A történetet először Son House mesélte, de ezt Johnson egyetlen dala sem erősíti meg, a beszédes címek ellenére sem: "Me and the Devil Blues" (Én és az ördögi blues), vagy a "Hellhound on My Trail" (Nyomomban a pokol kutyája)."
(Robert Johnson eletutja a Wikipediaban)

...

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések